Същност на българите (Sastnost na balgarite)
3.0. Теми
3.5. "Величие" и "падение" (съдба, карма) при българите

3.5.72. Република Южна Африка, 70 хил. г.пр.н.е.-съвремие

Анотация: Представените троични знаци показват/онагледяват българско присъствие в Южна Африка от дълбока древност до нашето съвремие.

 

На Илюстрация Знаци са представени 30 групи знаци на българите. Те са разгледани в три книги: „Тангра” - знак на българите, 2003 г.; По следите на Знак „Тангра“. Българският произход на руската и на турската държавност, 2005 г. и По следите на знак „Тангра”. Докосване до същността на българите, 2009 г. В настоящото изследване ще се опитаме като вървим по следите на знак „Тангра” да получим възможност за докосване до някои малко известни страни от древността и съвремието на Южна Африка.

Илюстрация Знаци. Тридесет групи знаци на българите

Република Южна Африка (РЮА) или Южноафриканска република (ЮАР) е държава, която се намира в най-южната част  континента Африка на Атлантическия и Индийския океан. На север тя граничи с НамибияБотсвана и Зимбабве, на североизток с Мозамбик и Свазиленд, а държавата Лесото е напълно обкръжена от територията на Република Южна Африка. Република Южна Африка е известна с разнообразието на култури, като 11 от говорените в страната езици са признати за официални. Два от тези езици са с европейски произход - английският и африканс, който е формиран на основата на нидерландския и се говори от мнозинството бели и цветнокожи южноафриканци [SA:].

 

Илюстрация № 1
Знаме на Република Южна Африка [SA:]. (Рисунъкът на знамето е по модел на знак Т.21.)

Троични знаци върху къс скала

          
Илюстрация № 2
Пещерата Бломбос (Blombos) е на около 180 мили източно от Кейптаун с едни от най-ранните предисторически изкуства в цяла Африка. Тя е известна с гравюрите върху скала от епохата на средния Палеолит (70000 г. пр.н.е.). Откритието съдържа два къса от скала с цвят охра, издълбани с геометрични абстрактни знаци и нанизи от раковини Nassarius kraussianus [Blombos_Cave:, blombos-cave-art:]. (Различава се: поредица от знаци Т.27.а един до друг с препокриване и/или поредица от знаци Т.27.б един до друг с препокриване.)

Бродерия от Южна Африка

 
Илюстрация № 3
Геометрични форми [Geometric Design:]. (Поредици от двойки знаци Т.27.б.)


Илюстрация № 4
Кръг от триъгълници. Този рисунък е разпространен в племената Ndbele с традиционно използване на кръгове, триъгълници, редици и капки в тяхното ръкоделие [African-Folklore-25:]. (Поредица от знаци Т.27.б един до друг с точка.)

  
Илюстрация  № 5
Чайник със слон. През ХІХ в. Южна Африка е британска колония. В резултат на това, редица британски традиции като пиене на чай са приети от местните южноафриканци. Днес чай се пие всеки ден, даже два пъти на ден. Изображенията върху чайника и чашите за чай отразяват британското влияние в ежедневния живот на Южна Африка [African-Folklore-25:]. (Горе: комбинация от знак Т.27.а и знак Т.27.б в зигзаг; долу: поредици от знаци Т.7 прав и обърнат вариант в квадрат; всъщност знаците имат местен характер.)

 
Илюстрация № 6
Бродерия на глинено гърне, в което се вари бира [tambani.co.za:]. (Поредици от знаци Т.27.а и Т.27.б в зигзаг, оцветени с различни цветове.)

Използвани троичните знаци: Т.7, Т.27.а, Т.27.б

Обобщение:
Представените троични знаци показват/онагледяват българско присъствие в Южна Африка от дълбока древност до нашето съвремие.

Източници:
African-Folklore-25: URL: http://aflembroidery.secure-mall.com/category/African-Folklore-25
Blombos_Cave: URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Blombos_Cave
blombos-cave-art: URL: http://www.visual-arts-cork.com/prehistoric/blombos-cave-art.htm
Geometric Design: URL: Ndebele Geometric Designs (8" Square
SA: URL: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%B0_%D0%90%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0
tambani.co.za: URL: http://www.tambani.co.za/

Назад към:  Начало  или  Съдържание